fbpx
Pridruži se nam na informativnem dnevu Infinity akademije v sredo, 06.09.2023 ob 18:00 v PH Unija na Brezovici (več informacij >>)
 
Naslov:Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana
Delovni čas:Pon - Pet: 9.00 - 18.00
Telefon:030 231 347

Blog5 idej za nepozaben poročni obred

01/02/2023by Ursa

Se tudi vama zdi, da je poroka več kot le dobra žurka? Da je to dan, poln simbolike in ljubezni. Dan, ko s svojimi najdražjimi praznujeta veliko odločitev: da skupaj preživita življenje, v dobrem in slabem, skupaj rasteta in ustvajata svojo zgodbo. In to ni kar tako. Zato je edino prav, da je to vajin dan. Da na vsakem koraku in v vsaki podrobnosti začutimo vaju, vajino zgodbo in vajino ljubezen.

Poročni obredi pa so pogosto zelo splošni in neosebni. Predstavljajta si: pred matičarjem stojita malce nervozna, v svojem čustvenem balončku, sramežljivo se ogledujeta v svojih poročnih opravah, mogoče sta celo malce pod stresom zaradi vse pozornosti, ki je uperjena v vaju. Lepe besede o ljubezni in zakonu s strani pooblaščenca nekje od daleč plavaju do vaju, vidva pa razmišljata samo: “Upam, da imam poravnano vlečko zadaj in da mi maskara še ni spustila!” in “Kateri debil se je spomnil, da moraš imeti srajco z dolgimi rokavi in reklc tudi, ko je 35 stopinj zunaj!?”

Kaj pa če se da ta dogodek narediti tudi bolj vajin, zabaven in sproščen? Spodaj si preberita sledeče možnosti, ki popestrijo in personalizirajo poročni obred, tako da se ga še leta spominjajo vsi svati.

Osebna zgodba
Jokati od ganjenosti ali smeha je definitivno bolje, kot pa se dolgočasiti in komaj čakati, da se začne zabaven del poroke, kajne?
Zato v vajin poročni obred vključita osebno zgodbo. Kako? Več možnosti imata:

1. Na upravni enoti, kjer se bosta prijavila vprašajta, če bi bil njihov pooblaščenec pripravljen v svoj govor vključiti vajino osebno zgodbo. To lahko napišeta sama ali pa jo napiše kdo od vajinih bližnjih. V zgodbo vključita simpatične, zabavne in lepe trenutke iz vajinega otroštva, kratek življenjepis, osebne karakteristike in nato vajino zgodbo in prvega srečanja do dneva poroke. Vključita zabavne detajle, katerih marsikdo še ne ve in tako presenetita vajine svate na poročni dan.

2. V kolikor uradniki ne želijo vključiti vajine osebne zgodbe v njihov obred, jo lahko pred ali med obredom prebere ena
izmed vajinih prič.

3. Odločita se lahko za simbolični obred. Zakonsko zvezo skleneta na matičnem uradu kak dan prej, na poročni dan pa obred vodi oseba, ki pripravi personaloiziran poročni obred samo za vaju. Ta oseba je lahko nekdo od vajinih znancev ali pa slavnostni govorec, ki je specializiran za vodenje poročnih obredov. Po temeljitem intervjuju z vama, napiše poročni obred samo za vaju, vključi vajino zgodbo in življenpis in skuša zajeti vajino energijo in značaj v celoten obred. Tako bosta na obredu presenečena tudi vidva, ker ne bosta vedela, kaj točno bo govorec povzel iz vaših pogovorov. Mladoporočenci se zadnja leta vse pogosteje odločajo za to opcijo in z vesljem priporočamo slavnostne vodje poročnih obredov, s katerimi radi sodelujemo.

4. Vključita lastni zaobljubi. Čeprav nista govorca, si vsaj pri izmenjavi prstanov poglejta v oči in si izrecita eno iskreno misel.
Lahko je čisto kratka, lahko je samo za vajina ušesa. Pripomogla pa bo k veličastnosti trenutka in k večnosti spomina.

5. Naj vajina zgodba govori tudi skozi glasbo. Izberita vsaj tri skladbe, ki vama nekaj pomenijo in jih uvrstita v poročni obred.
Uporabita jih za prihod neveste (ali obeh) k obredu, ob izmenjavi prstanov in za konec obreda. Ne iščita skladb, ki so primerne dogovku, naj bodo vajine. Doživeli smo že prihod neveste na skladbo iz Lige prvakov in na orgle v cerkvi smo igrali Viva la vida skupine Coldplay. Vse to pomaga sprostiti napetost in narediti dan res vajin.